48.1%
71
Mensen steunen dit project
€ 4.810,00
opgehaald van de € 10.000,00
Flexibele Financiering
0
Dagen te gaan
Michelle Coenen
  • Musea & Erfgoed Mechelen
  • Mechelen, BE
  • Musea & Erfgoed Mechelen combineert een museumwerking met een erfgoedwerking, met als uitvalsbasis het Hof van Busleyden.

Beloningen

Besloten wat?

De Besloten Hofjes behoren tot de absolute hoogtepunten uit de collectie van Musea & Erfgoed Mechelen. Deze 16de-eeuwse retabelkastjes gemaakt door de Mechelse gasthuiszusters zijn sinds 2011 geregistreerd als Vlaamse topstukken. Uiterst nauwgezet creëerden de zusters hun hofjes met daarin voorstellingen van een ideale, spirituele en paradijselijke wereld. Behalve geschilderde panelen en polychrome beeldjes, vind je er ook tientallen handgemaakte zijdebloemen, minuscule gebruiksvoorwerpen, glazen parels, druiventrosjes gemaakt van kersenpitten, stukjes echte beenderen en allerlei kleine relikwieën. De Besloten Hofjes zijn zeldzame voorbeelden van 'anonieme' vrouwelijke kunst, devotie en spiritualiteit. Zij zijn uniek in hun soort en nergens ter wereld vind je een zo’n grote verzameling van Besloten Hofjes. 

Nu of nooit

Helaas maakt hun kwetsbaarheid en diversiteit aan materialen de bewaring van de hofjes niet altijd makkelijk. Om ook volgende generaties van de Besloten Hofjes te kunnen laten genieten is een team van specialisten in 2014 gestart met de restauratie van de drie Besloten Hofjes. Zij zullen voor het eerst weer aan het publiek getoond worden tijdens de tentoonstelling Op Zoek naar Utopia in Leuven in het najaar van 2016.

Musea & Erfgoed Mechelen gaat nu nog op zoek naar middelen om ook de vier andere hofjes te restaureren, zodat ze als reeks kunnen worden opgenomen in de permanente opstelling van het nieuwe stadsmuseum dat in 2018 haar deuren zal openen. Het is nu of nooit voor de Besloten Hofjes. We hebben op dit moment een topteam van 8 restauratoren in huis die met veel goesting zouden willen verder werken aan de volgende vier hofjes. Maar daarvoor zijn er op dit moment niet genoeg middelen. 

Samen redden we de Besloten Hofjes!

Met deze actie willen we 10.000 euro ophalen, waarmee we toch al een deel van de restauratiekosten kunnen dekken. Daarnaast gaan we nog op zoek naar extra subsidies en sponsors. Maar we hopen vooral dat we jullie hebben kunnen warm maken voor deze unieke Topstukken die we hier in Vlaanderen hebben en waar we terecht trots op mogen zijn. Samen gaan we ervoor zorgen dat ook onze achter-achter-achterkleinkinderen deze bijzondere hofjes nog in al hun pracht en praal kunnen bewonderen.  

Partners

Bij het conserveringstraject zijn verschillende partners betrokken. Een eerste externe partner is Illuminare, Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst van de KU Leuven. Partner bij de ontsluiting van het project is de vzw KU[n]ST Leuven, een samenwerkingsplatform van de Stad Leuven en KU Leuven. Derde partner is het Koninklijke Instituut voor het Kunstpatrimonium. Het project wordt begeleid door een wetenschappelijke raad en een onderzoeksraad.

Verder nog een grote dank aan de jongeren van Project Wolf die enthousiast aan het filmen sloegen voor deze actie en de studenten Edelsmeedkunst van IKA die geïnspireerde kunstwerkjes ter beschikking stelden.

Nog twee dagen!

Nog 2 dagen om een donatie te maken voor de Besloten Hofjes via deze page!

We zijn erg blij met alle donaties die we hebben ontvangen en zijn al flink op weg om ons streefdoel van 10.000 euro te halen.

Na deze Crofun-actie gaan we dan ook gewoon verder met het inzamelen van geld.

Zo kan je deze week nog tot zondag op de Eurantica-beurs in Mechelen een centje in onze glazen appel op de stand van Musea & Erfgoed komen doen. Of als je wil weten welke acties we verder zullen doen, hou danwww.beslotenhofjes.com in de gaten!

Bedankt voor jullie steun!

Team Besloten Hofjes

Hannah Iterbeke spreekt over haar onderzoek naar de Besloten Hofjes

De Kerstmirakels zijn de wereld nog niet uit!

De Besloten Hofjes zijn ontwaakt... en vinden dat hun verblijf dringend aan een grote poets toe is!

(c) Project Wolf
 

Op zoek naar een origineel kerstkado? Doneer voor 17 december!

 

Ben je nog op zoek naar een leuk kerstkado? Als je 100 euro of meer doneert aan het restauratieproject van de Besloten Hofjes krijg je er een handgemaakt juweeltje bij! De studenten van het edelsmeedatelier van IKA Mechelen ontwierpen 5 verschillende juweeltjes, geïnspireerd op de hofjes.

Als je voor 17 december doneert, krijg je het geschenkje nog voor Kerstmis in de bus!

Fijne eindejaarsfeesten!

Team Besloten Hofjes

Donaties en fiscale attesten

Dag allen,

Er is wat onduidelijkheid geweest over het verkrijgen van fiscale attesten voor donaties boven de 40 euro.

Dit is echter niet mogelijk bij een donatie via Crofun. Wilt u toch een fiscaal attest, dan kan u contact opnemen met Michelle Coenen om de mogelijkheden te overlopen: michelle.coenen@mechelen.be of 015 29 40 37.

Ondertussen loopt de actie vlot, bedankt allen voor jullie steun!

Team Besloten Hofjes

Een vliegende start!

Al 21 donateurs na twee dagen! Bedankt allen, fijn om te weten dat de Besloten Hofjes zo geliefd zijn.

Binnenkort krijgen de eerste donateurs een mailtje/postkaart van ons en zullen we hier ook regelmatig updates over de restauratie geven.

Alvast bedankt en blijf ons volgen!

Financierders

avatar
Anoniem

€ 50,00

avatar
Anoniem

avatar
Anoniem

€ 100,00

een uniek project

avatar
Anoniem

€ 20,00

avatar
Anoniem

€ 10,00

avatar
Anoniem

€ 50,00

avatar
Anoniem

avatar
Anoniem

avatar
Anoniem

avatar
Anoniem

€ 10,00

avatar
Anoniem

€ 100,00

Dit is een buitengewoon project dat mogelijk wordt gemaakt door een fantastisch team. Het verdient alle steun.

avatar
Anoniem

€ 100,00
€ 100,00

wij steunen de restaurantie en het behoud van dit unieke patrimonium

€ 50,00

Toen de besloten hofjes nog in het Schepenhuis stonden gingen we regelmatig speciaal naar hen kijken. Hopelijk kunnen we ze nu snel weer zo vaak zien als we willen!

avatar
Anoniem

avatar
Anoniem

€ 5,00
€ 100,00

De Besloten Hofjes, zo mooi, zoveel vak-vrouwschap. Te koesteren. Ik supporter graag.

avatar
Anoniem

avatar
Anoniem

€ 50,00

avatar
Anoniem

€ 50,00

avatar
Anoniem

Dankzij Hannah Iterbeke zijn wij geintresseerd in het project van de Besloten Hofjes

€ 100,00

Blij een kleine bijdrage te kunnen doen aan zoveel moois. We kijken alvast uit naar de expositie. Veel succes gewenst!

avatar
Anoniem

€ 5,00

Ik vind wel dat de renovatie van het Hof Van Busleyden een miskleun is!

avatar
Anoniem

avatar
Anoniem

€ 20,00
€ 100,00

Guy Kestens en Trees Verleyen vinden de schoonheid van de 'besloten hofjes' te uniek om niet met het publiek te delen.

avatar
Anoniem

Goede redenen om te investeren:

UNIEK & EXCLUSIEF De Besloten Hofjes zijn uniek in hun soort en er zijn er nog slechts weinig bewaard in de wereld.

Aandachtspunten:

FRAGILITEIT & BESCHIKBAARHEID De hofjes zijn erg fragiel, conservatie is nodig om verder verval te voorkomen. Ze zijn nu niet toegangkelijk

Welke opportuniteiten zijn er:

TOP-TEAM & NIEUW MUSEUM We hebben 8 toprestaurateurs die eraan willen werken + de kans om een speciale ruimte in het nieuwe museum te bouwen

Welke concurrentie / bedreigingen zijn er:

VERVAL & GEMISTE KANS De conservatie moet het verval stoppen en dit proces moet gedocumenteerd worden > opgedane expertise niet verliezen!

Crofun nieuwsbrief