Project › Haspengouwse mousserende appelwijn

6%
2
Mensen steunen dit project
€ 300,00
opgehaald van de € 5.000,00
Flexibele Financiering
0
Dagen te gaan
Vera Jans
  • CropZ
  • Halen, BE
  • Verwerking van Haspengouws fruit tot afgewerkte culinaire eindproducten - steeds met focus op kwaliteit en puurheid.

Beloningen

REBOOT FRUIT

CropZ wil de Haspengouwse fruitstreek op een trendy manier doen beleven in een culinair kader. Dit door het 'rebooten' van lokaal fruit tot lekkere eindproducten.

We lanceren deze crowdfundingcampagne voor de eerste productie van appelcider, gebrouwen met appels, afkomstig van Haspengouwse hoogstambomen. Hoogstambomen leveren kilo’s fruit. Toch blijft dit fruit al te vaak aan de bomen hangen. Zonde van het lekkere fruit ... Toch? En daarom willen wij hier iets mee doen!

DOEL CROWDFUNDING 

De productie van CropZ Cider gebeurt volledig op authentieke wijze en door echte vakmensen. Het opgehaalde budget zal gebruikt worden voor de aankoop appels (via boomgaardenstichting), het persen ervan (door de Sapmobiel), de productie van de cider (bij wijnhuis Schorpion) en afwerking van de​ flessen (bedrukking en verpakking). 

PRODUCTIEPROCES

In het wijnhuis wordt het appelsap naar gistingsvaten gepompt, waar het sap 14 dagen tot 1 maand zal gisten. De cider wordt vervolgens afgevuld, met toevoeging van een beetje vers appelsap voor de hergisting op fles. Om te kunnen spreken van Méthode Tradionnelle zal de cider minstens 9 maanden rijpen op fles. Vervolgens zorgt de remuage ervoor dat de gist in de flessenhals samenkomt. De gist in de hals wordt bevroren en afgescheiden (dégorgement), zodat er een kristalheldere mousserende appelwijn in de fles blijft.

​Het eindproduct is een pure en smaakvolle cider van topkwaliteit. Echte Haspengouwse Bubbels!

Méthode Traditionnelle, comment ça marche?

image

Méthode Traditionnelle werd tot 1994 ‘Méthode Champenoise’ genoemd. De term is dan ook afkomstig uit de Champagnestreek, waar men al eeuwenlang volgens deze methode druiven verwerkt tot Champagne. CropZ past exact dezelfde methode toe, maar dan met appels! Daarom is CropZ Cider een lekker en lokaal alternatief voor Champagne.

Voor CropZ cider maken we gebruik van oude appelrassen van Haspengouwse hoogstambomen. Deze appels zijn uitermate geschikt omdat ze zorgen voor de juiste smaakbalans tussen bitter, zuur en zoet. Na het plukken worden onze appels gewassen en geperst door de sapmobiel, waarna het sap overgegoten wordt in het gistingsvat. Dit sap zal tot cider verwerkt worden in Wijnhuis Schorpion in Vliermaal, erg gekend om zijn uitstekende mousserende wijnen, waar echte vakmensen zorgen voor de beste productieomstandigheden.

In het vat laten we het sap helemaal uitgisten. De suikers van de appels worden dus volledig omgezet in alcohol. De Méthode Traditionnelle heeft tot doel de gisting van wijn in de fles te laten plaatsvinden waardoor deze mousserend wordt. Bij het bottelen van de cider werd er dus een kleine hoeveelheid suiker toegevoegd, die tijdens de tweede gisting, in de fles, weer helemaal opgebruikt gaat worden. De CO2 die nu ontstaat kan niet meer weg, aangezien de fles afgesloten is, en lost op in de cider. Dit zorgt voor bubbels.

Na de botteling worden de flessen opgestapeld in de kelder, waar ze onaangeroerd blijven liggen. Om de naam ‘Méthode Traditionnelle’ te mogen gebruiken moet de cider minstens negen maanden rijpenmet de gist in de fles.

Als de rijpingsperiode voorbij is, kan de gist verwijderd worden. Hierbij wordt geen filter gebruikt, de cider blijft steeds in dezelfde fles. De fles wordt geleidelijk aan van een horizontale naar een verticale stand gebracht. Hierdoor komt de gist in de flessenhals terecht en ontstaat er een heldere cider. Dit proces noemt men ‘remuage’. Vroeger gebeurde dit in een houten pupitre, maar tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van een gyropalette, ook in Wijnhuis Schorpion. Via een computergestuurd programma wordt  het proces van remuage in één week afgewerkt. Een bijkomend voordeel van de gyropalette is dat er steeds een identiek programma afgewerkt wordt. Als de flessen met de hand gedraaid worden, dan draait men nu eens te veel, dan weer te weinig. Met de gyropalette is het resultaat steeds perfect.

Dégorgement is de laatste stap van de Méthode Traditionnelle. De flessenhals wordt in koelvloeistof van -25 °C gedompeld. Hierdoor ontstaat een ijsprop in de hals, waardoor de gist geklemd wordt tussen de kroonkurk en de ijsprop. Bij het verwijderen van de kroonkurk wordt het ijs onmiddellijk uitgespuwd en duwt de gist voor zich uit. Het resultaat is kristalheldere mousserende appelwijn, zonder een filter gebruikt te hebben. En de appelwijn is steeds in dezelfde fles gebleven waarin hij enkele maanden geleden gebotteld werd.

Financierders

avatar
Anoniem

€ 150,00

Goede redenen om te investeren:

Door de investeren werk je mee aan het stimuleren van de consumptie van producten uit eigen streek en bevorderen van de lokale economie.

Aandachtspunten:

Het ontbreken van eigen productiemogelijkheden maken dat CropZ afhankelijk is van verschillende externe partijen.

Welke opportuniteiten zijn er:

Verkoop van ambachtelijke producten zit in de lift. Consumenten vinden eerlijke producten belangrijk, kwaliteit en authenticiteit primeren.

Welke concurrentie / bedreigingen zijn er:

In het uitgebreide aanbod van streekproducten onderscheiden we ons door focus te leggen op het opbouwen van een community en ambassadeurs.

Crofun nieuwsbrief