64.71%
115
People funded this project
€ 6.471,00
funded of € 10.000,00
Flexible Funding
0
Days to go
Tessa Wauters
  • Sénérgie
  • Leuven, BE
  • Sénérgie is een project van Academics For Development (Leuven). Het bedrag gaat naar Senegalese onderneming met BTW-nummer : 005119301

VOOR EEN KORTE VOORSTELLING, BEKIJK ONS PROMOFILMPJE:

 

WELK PROBLEEM PAKKEN WIJ AAN?

In Senegal leven meer dan 6 miljoen mensen zonder enige vorm van elektriciteit. Op het platteland is dit bijna 3 op 4 mensen. Als alternatief gebruikt men momenteel lampen op olie (kerosine) of kaarsen voor verlichting. Deze zijn echter zeer ongezond en slecht voor het milieu. Deze alternatieven zijn vaak ook kostelijk waardoor kinderen beperkt worden in hun aantal uren studeren en mensen niet altijd in de mogelijkheid zijn om tot laat door te werken wat de algemene productiviteit negatief beïnvloedt. Een ander probleem is dat mensen om hun gsm op te laden vaak grote afstanden moeten afleggen.

 

DE OPLOSSING DIE WIJ BIEDEN.

 

Sénérgie is een sociale onderneming die Fosera Solar Home Systems aanbiedt aan de rurale bevolking in Senegal. 

Dit zijn zonne-systemen met aansluiting voor vier lampen, een radio en een gsm-oplader. 

Hoewel de investering enorm profitabel is, is de initiële kost vaak te groot voor de dorpelingen. Daarom werkt Sénérgie samen met een microfinancieringsinstituut, Caurie MF. Caurie biedt mensen de mogelijkheid het systeem op 12 maanden terug te betalen.

 

WELKE IMPACT WILLEN WE MAKEN?

Wij willen Senegal toegang geven tot moderne energie.

- Een positief effect op onderwijs: Kwalitatief licht kinderen zet kinderen ertoe aan meer én beter te studeren na donker. Winkels kunnen ‘s avonds open blijven.

- Gezondheid & Milieu: Luchtvervuiling binnenshuis, branden, vergiftigingen, … Keroseen heeft vele nare gevolgen. Ons systeem zorgt voor een stabieler leven en dus meer kans op een vast inkomen! 

Communicatie: De gsm is alomtegenwoordig in Afrika. Het opladen ervan is echter nog het grootste probleem! Daarnaast is een radio vaak de enige manier waarmee de mensen in rurale dorpen in contact staan met de rest van de wereld. Een cruciale schakel in de verdere ontwikkeling van het platteland! 

Kostenbesparingen: Momenteel spendeert de bevolking zo’n 10% van het beschikbaar inkomen (!) aan energie. Bij onze oplossing spendeert men een gelijkaardig bedrag gedurende 12 tot 18 maanden, waarna men eigenaar is van het systeem! Het inkomen dat dan vrijkomt betekent ademruimte, waarmee men onderwijs/communicatie/spaarplannen/… nogmaals kan verbeteren. 

Het lokale team bestaat volledig uit Senegalese werknemers. Op termijn zal het bedrijf ook volledig geleid worden door een Senegalees bestuur. Dit beïnvloedt de werkgelegenheid en de Senegalese economie op een positieve wijze.

 

=> Onze visie is dat elektriciteit de eerste steen van een domino is, die vele andere dingen in gang zet. Dit is dan ook het uiteindelijke doel van Sénérgie: de rurale bevolking de eerste stap aanbieden in het gebruik van elektriciteit. Wanneer deze gezet is, zijn mensen ‘empowered’ en worden de mogelijkheden eindeloos! 

 

WIE ZIJN WIE?

Sénérgie is een project opgestart door studenten van ‘Academics for Development’ (http://academicsfordevelopment.be) en Humansol. Een multidisciplinair team van vijf studenten van de KULeuven (Tessa Wauters, Gilles Vanermen, Marnick Vanlee, Max Theyskens en Pelle Jacobs) werkt dit jaar aan het vergroten van het bedrijf door het opstellen van een businessplan en het inzamelen van de nodige fondsen.

 

WAAROM ONS STEUNEN?

Momenteel staat onze social business nog in zijn kinderschoenen. Begin dit jaar werd een succesvol proefproject uitgevoerd, waarbij 30 systemen werden verkocht en momenteel geïnstalleerd worden. Nu we een ‘proof of concept’ hebben, is het tijd om onze impact drastisch te vergroten. Het volgende doel van Sénérgie is om 200 gezinnen toegang te geven tot de wereld van elektriciteit. Om deze vooruitgang te verwezenlijken zijn echter verschillende uitgaven onontbeerlijk:

- Aankoop van een auto (5000 euro).

- Huren van een voorraadruimte

- Werkkapitaal om systemen te bestellen.

- Lonen van lokale werknemers: technieker en lokaal management
 

Na deze initiële hordes hoopt Sénérgie volgend jaar ‘zelfvoorzienend’ te zijn. Als ‘social business’ staat in onze statuten dat elke mogelijke winst geherinvesteerd wordt om onze impact verder te vergroten. U kan dus gerust zijn dat uw bijdrage optimaal gebruikt wordt!

 

No updates yet.

Funders

avatar
Anonymous

€ 100,00

Van Anne en Guy De Roover. Super project Michiel! Proficiat!

avatar
Anonymous

avatar
Anonymous

Bijdrage Mia

avatar
Anonymous

avatar
Anonymous

€ 300,00

mooi initiatief, blijven doen, proficiat! Mia Bonte

avatar
Anonymous

€ 20,00
€ 25,00

Hallo Pelle, Fijn om op deze manier met jou nog eens in contact te komen. Succes met deze actie. Peter, Liliane en Bart van der Zee-Beirinckx

avatar
Anonymous

€ 20,00

avatar
Anonymous

€ 30,00

Succes, vanwege L&G

€ 100,00

Mooi initiatief. Heel veel succes met jullie project.

avatar
Anonymous

Dank voor jullie inzet!

avatar
Anonymous

avatar
Anonymous

avatar
Anonymous

avatar
Anonymous

avatar
Anonymous

€ 150,00

Prachtig project mannen, zorg dat je er veel plezier aan beleeft.

€ 5,00

succes pelle, zorg maar voor veel licht in het donker

€ 20,00

Tes!! Veel succes en heel veel plezier in Senegal!!

Michiel, fantastisch initiatief, we wensen jullie alle succes toe!

avatar
Anonymous

avatar
Anonymous

€ 20,00

uit sympathie

€ 15,00

wegens geld niet meer nodig (nakend faillissement)

avatar
Anonymous

Laat de zon ginder maar zijn werk doen

€ 25,00

proficiat met dit mooie project. Van harte succes gewenst, Lieve De Witte

avatar
Anonymous

€ 20,00
€ 15,00

zeer creatief project en vooral op "mensenmaat"

€ 50,00

Een mooi project dat ik heel graag steun. Doe daar hard je best, lieve Tessa. Ik zal je met veel plezier volgen en ik ken iemand die mij wel op de hoogte zal houden. En als je terug bent, kom ik je persoonlijk omhelzen!

avatar
Anonymous

€ 5,00
€ 30,00

"licht"-punten van hoop zijn in deze wereld broodnodig. Dank voor jullie inzet en doe zo voort ! Myriam

avatar
Anonymous

€ 30,00

veel succes ! Marc

€ 250,00

Eentje voor de materniteit. Eindelijk 's nachts bevallen met een veilige verlichting.

avatar
Anonymous

€ 40,00

avatar
Anonymous

€ 10,00

avatar
Anonymous

€ 100,00

avatar
Anonymous

€ 10,00
€ 111,00

Laat uw licht schijnen op Afrika Gilles !

€ 5,00

"Nearly every person who develops an idea works at it up to the point where it looks impossible, and then gets discouraged. That's not the place to become discouraged." — Thomas A. Edison

€ 20,00

Veel succes met dit project ! Alvast deze link geshared op FB.

avatar
Anonymous

€ 500,00

avatar
Anonymous

Reasons to invest

We zijn een sociale onderneming, uitgevoerd door de lokale Senegalese bevolking, ondersteund door studenten van de KULeuven.

Focus points

geen

Opportunities

Er is grote vraag naar de systemen. Meer dan 6 miljoen Senegalezen leven nu zonder stroom dus onze uitbreidingsmogelijkheden zijn enorm.

Competitors and threats

Andere concurrenten op de markt.
Wij willen ons van hun onderscheiden door het aanbieden van kwaliteit en een snelle after-sales service.

crofun newsletter