7.5%
5
People funded this project
€ 300,00
funded of € 4.000,00
Flexible Funding
0
Days to go
Glenn Crynen

Rewards

€50,00

U/Turn T-Shirt

U krijgt een mooie en kwaliteitsvolle T-Shirt met daarop het U/Turn logo.

Amount
unlimited
Estimated delivery
01-08-2013
€100,00

Sweater met U/Turn logo

Sweater met U/Turn logo

Amount
unlimited
Estimated delivery
01-08-2013
€250,00

Gesgneerd Album U/Turn

U krijgt een gesigneerd album door Mark Herremans en de deelnemers

Amount
unlimited
Estimated delivery
01-08-2013
€500,00

Uw naam / logo op onze website

Uw bedrijf kan ook sponsoren ...

Amount
unlimited
Estimated delivery
01-08-2013
€1.000,00

Junior Sponsor

Als Junior Sponsor krijgt u naast de vermelding van uw naam of bedrijfslogo op onze website tevens een vermelding op al onze presentaties die wij gedurende één jaar organiseren.

Amount
unlimited
Estimated delivery
01-08-2013
€2.500,00

Senior Sponsor

Alle voordelen van de junior sponsor + vermelding in alle media advertenties, flyers, posters die wij gedurende één jaar publiceren.

Amount
10 support.ticketsleft 10
Estimated delivery
01-08-2013
€5.000,00

Golden Sponsor

U krijg alle voordelen van de Senior sponsor + vermelding van uw bedrijfslogo op onze voertuigen, materialen en kledij.

Amount
5 support.ticketsleft 5
Estimated delivery
01-08-2013
€7.500,00

Platinum sponsor

Uw bedrijfslogo wordt een heel jaar aan al onze projecten gekoppeld. U/Turn organiseert een voorstellig in uw bedrijf in aanwezigheid van Marc Herremans. Wij organiseren een teambuilding voor uw bedrijf samen met onze deelnemers en/of Marc Herremans. U

Amount
5 support.ticketsleft 5
Estimated delivery
01-08-2013

Het Team

       

Glenn Crynen, stichter, drijvende kracht  en CEO van Project U/Turn houdt van uitdagingen. Na een carrière als onderofficier bij de Belgische Paracommando’s , stapte Glenn over naar de Belgische Rijkswacht. Na 7 jaar als teamlid, werd Glenn – na zijn opleiding tot Hoofdinspecteur – er teamleider. In deze functie was hij verantwoordelijk voor de tactische planning en uitvoering van talloze operaties. 

Marc Herremans zijn leven staat in het teken van de sport,  2 x Belgisch kampioen Olympische afstand - 2 x Eind overwinnaar superprestige - 2x 8e plaats wereldkampioenschap Long Distance Triatlon. Tot hij in 2002 van borst tot teen vermlamd werd, maar dat hield hem niet tegen om sportpersoonlijkheid van het jaar te worden en in 2006 de 1e plaats te behalen van de Ironman in Hawaii. 

Sven Van de Velde is zelfstandig bedrijfsleider. Hij heeft retinitis pigmentosa en cataract. Zijn zicht gaat elke dag achteruit en stilaan wordt hij blind. Om zijn zelfstandigheid te kunnen behouden, gebruikt Sven onder meer een sprekende gsm, leesloupes, vergrotingssystemen en een daisyspeler (een soort voorleestoestel).  

Rob Vanoudenhove, gekend als succesvol Vlaamse televisie presentator die in de jaren 90 als werknemer bij Woestijnvis voor het eerst bekendheid kreeg als panellid in het programma Alles Kan Beter en dankzij zijn programma De XII Werken van Vanoudenhoven plots veel faam kreeg in Vlaanderen. Hij staat bekend als komiek en om zijn vaak sensationele programma's of stunts. 

"Laten we ons gelukkig prijzen dat vele minderheidsgroepen nu, na jaren strijd, wel uit de kast mogen komen. In plaats van anders-validen in een kast te steken, haal ze er uit. Ook zij hebben ook veel meer te bieden dan wij durven denken"

 

Het ontstaan van Project U/Turn

Het productiehuis Kanakna vroeg Gelnn Crynen als consultant en veiligheidscoördinator voor het succesvolle TV 1- Programma “Voorbij de grens”.  Hier waagden 10 andersvalide kandidaten zich aan een loodzware tocht doorheen Nicaragua. Ondanks de zware fysieke en mentale inspanning die de kandidaten moesten leveren om de tocht tot een goed einde te brengen, kwamen zij er allen sterker uit, zij hadden hun grens verlegd.  Ondertussen heeft Glenn ook nog meegewerkt als veiligheidscoördinator bij de productie van het VTM-programma “Missie Amazone” (Kanakna) met Rob Vanoudenhove en het Nederlandse “Expeditie Poolcirkel” (TévéCompany).

Het positieve dat “Voorbij de grens” realiseerde bij de deelnemers, deed bij Glenn het idee ontstaan om hier op een gestructureerde manier mee verder te gaan. Hij stichtte daarom de bvba met sociaal oogmerk “Project U/Turn”, een sociaal project voor en door andersvaliden. “Voorbij de grens” maakte duidelijk dat dit project voor mensen met een beperking een onbeschrijfelijke ervaring vormde die hun revalidatie, integratie en zelfredzaamheid ontegensprekelijk bevorderde, hen sterker maakte als mens. Anderzijds maakte het elke kijker ook duidelijk dat mensen met een beperking in staat zijn tot buitengewone inspanningen.

 

Wat is Project U/Turn

Project U/Turn wil andersvalide mensen op een avontuurlijke tocht nemen voorbij hun grens om zichzelf te ontdekken en te aanvaarden, en zo hun zelfredzaamheid en (her-)integratie in de samenleving en op de arbeidsmarkt te versterken.

 

Integriteit en transparantie:

wij zijn eerlijk en transparant in wat we doen en zeggen, communiceren tijdig, voeren een open besluitvorming,handelen constructief in onze transacties met al onze stakeholders (vrijwilligers, klanten en partners).

Respect voor de waardigheid en waarde van elk individu:

wij willen individuen kansen aanreiken om hun ontwikkeling vorm te geven, behandelen alle individuen fair en met empathie, moedigen diversiteit actief aan.

Effectief en efficiënt:

onze projecten moeten een aantoonbare impact hebben voor onze stakeholders, waarbij we ons ertoe verplichten de ons toevertrouwde middelen zo efficiënt mogelijk aan te wenden.

Verantwoordelijkheid

We aanvaarden onze individuele en collectieve verantwoordelijkheid voor onze beslissingen.

Participatie en dienstbaarheid

Project U/Turn is er voor een door andersvaliden, waarbij teamwerk een absolute must is, en we participaties op alle niveaus nastreven met onze strategische partners en andere stakeholders, en hun feedback opvragen om in dialoog innovatieve oplossingen actief na te streven.

 

Concept

Project U/Turn organiseert avontuurlijke tochten voor andersvalide personen en hun familieleden.

 

Met deze tochten willen we een aantal zeer concrete doelen bereiken voor onze deelnemers:

Zelfontwikkeling en zelfredzaamheid bevorderen - Functionele mogelijkheden en levenskwaliteit verbeteren - Maatschappij sensibiliseren voor de dagdagelijkse uitdagingen van andersvalide mensen - Arbeidsmarkt toegankelijker maken voor personen met een handicap.

We hanteren dan ook een specifieke aanpak:

Onze expedities, tochten en andere activiteiten zijn zo opgevat dat ze voor de individuele deelnemer alleen niet  haalbaar zijn, de deelnemers worden aangezet de grenzen van hun kunnen te verkennen en te overstijgen: onze tochten zijn enkel haalbaar wanneer de deelnemers samenwerken. Elke deelnemer zal  hulp moeten vragen, maar ook moeten geven, waardoor iedereen van elkaar leert.  De samenstelling van de groep: de deelnemers – elk in hun verschillende fase van aanvaarding van hun situatie – komen snel tot het inzicht dat zij op elkaar aangewezen zijn, wat resulteert in een grote verbondenheid en openheid tegenover de andere deelnemers, familieleden of lotgenoten. Zij moeten hun trots of schroom opzij zetten, initiatief nemen, kortom er voluit voor gaan samen met de anderen. Dat zet zich nadien ook door in hun privé- en sociale leven, daarbij worden zij zich ook bewust van hun capaciteiten en vaardigheden, die vast en zeker ook hun plaats hebben op de moderne werkvloer. Zo bevorderen we de professionele integratie van onze deelnemers en trachten we de arbeidsmarkt meer open te trekken voor mensen met beperkingen.  Elke dag van de tocht is een overwinning. Enkel door elkaar te helpen kunnen de deelnemers elke dag doorkomen. De zware fysieke en mentale inzet die dat elke dag opnieuw vergt, brengt de deelnemers sowieso voorbij de grens van wat zij tot dan als hun eigen kunnen beschouwden.

 
Project U/Turn maakt er een punt van om ter plaatse een beroep te doen op lokale mensen (vb. koks; huur van jeeps…) vanuit een respect voor de lokale cultuur, de mensen en het land.

Locatie:  we organiseren de tochten steeds in landen of regio’s  die nog niet het Westers welvaartspeil hebben, dat dient een dubbel  doel. Enerzijds beseffen de deelnemers dat de mensen daar ook elke dag voor uitdagingen staan en dikwijls minder kansen hebben dan zij bij ons. Anderzijds  steunen we zo ook op een kleinschalige manier de lokale economie.

Dokters zowel als kinesisten begeleiden – op vrijwillige basis - elke tocht. Via overkoepelende organisaties zoals Axxon, de  representatieve beroepsvereniging van kinesitherapeuten, proberen wij enthousiaste artsen en kinesitherapeuten warm te maken voor onze tochten. Ter plaatse zoeken deze artsen en kinesitherapeuten ook contact met hun lokale tegenhangers om zo een uitwisseling van kennis en ervaring tot stand te brengen.

Elke tocht steunt een lokaal project. Wij informeren de deelnemers over dit project wat hen er dan toebrengt om zich zelf actief voor dit project te engageren, dikwijls heel innovatief en creatief . Later, tijdens de tocht, overhandigen zij dan zelf de ingezamelde fondsen en/of goederen, wat een grote betrokkenheid tussen onze deelnemers en de lokale mensen tot stand brengt. Ook gaan zij zo over van hulpbehoevende naar hulpbrengende, wat een ongelofelijke voldoening met zich meebrengt.
 door het brengen van lezingen, presentaties, workshops, incentives en teambuildings in samenwerking met bedrijven en media. Zo brengen wij, samen met de deelnemers, hen op de hoogte van de U/Turn die de deelnemers hebben gemaakt dankzij hun ervaringen tijdens de tocht. Tevens openen we zo ook de ogen voor de waarden en vaardigheden die andersvaliden naar de werkvloer kunnen meebrengen.
 

Realisaties

Project U/Turn heeft momenteel al 2 tochten, telkens in Nicaragua,  georganiseerd. Zesentwintig andersvaliden, 7 kinesisten/dokters, 4 lokale mensen en 11 begeleiders hebben al het avontuur mogen beleven.

Volgende tochten staan nog op de agenda voor 2013:

 • Marokko (Hoge Atlas) in april (24/4 – 01/05, volzet met 12 deelnemers)
 • Tenerife in de eerste helft van september
 • Marokko in de tweede helft van september voor de Christelijke Mutualiteit (CM), met mogelijk aansluitend nog een tweede en derde tocht.
 • Nicaragua: eind november – aanvang december (1 tot 2 tochten)

 

Het U/Turn Effect

Mei Lan N. is blind en heeft na haar deelname besloten om een tweede Master, met name “Media, peace and conflict studies” te gaan behalen in Costa Rica, aan de Universiteit van San José. Volgens haar heeft de reis haar de kracht  gegeven om deze beslissing te nemen.

Kilian P. zit in een rolstoel en heeft ook beslist om terug te gaan studeren. De deelname aan de tocht heeft hem de kracht gegeven om zijn studies terug op te nemen.

Sanne VdV. heeft een progressieve spierziekte en heeft besloten om na de

tocht weer werk te zoeken. Ondertussen werkt ze als secretaresse bij RAES bvba, een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van sanitaire produkten.

Elien VdP. heeft op korte tijd verscheidene ernstige vormen van kanker te verwerken gekregen waardoor ze depressief werd. Haar deelname heeft ervoor gezorgd dat ze de depressie heeft overwonnen. Anderhalve maand na de tocht was Elien al terug 11kg bijgekomen.

Sven VdV. was een topatleet die blind wordt door een erfelijke aandoening. Dit was voor hem eerst onaanvaardbaar. Pas na deelname heeft hij zijn handicap leren aanvaarden. Sven is als een ander mens terug thuis gekomen.

 

Project U/Turn steunt ook lokale projecten

Het weeshuis Madre Albertina  in Granada, Nicaragua: tijdens onze eerste tocht in Nicargaua hebben we geld (1.600 euro) en 106 kg materiaal (geschonken door Nike: kledij, rugzakken, petjes,…) kunnen overhandigen aan dit weeshuis.


Bakkerij van de familie Socoro Orozco Sanchez, Managua, Nicargua: deze familie heeft haar bakkerij kunnen uitbreiden met een grotere oven dankzij de fondsen verzameld door de deelnemers van onze tweede tocht. Deze bakkerij produceert nu 80 broden per bakbeurt tegenover slechts 3 daarvoor, waardoor zij meer mensen in de barrio’s van Managua kunnen voorzien van brood.

 

Project U/Turn in de Media e.a.

 • Verslag in Dialoog, het tijdschrift voor blinden en slechtzienden (2013)
 • Tweemaal een verslag in de krant “Het Nieuwsblad” (zomer 2012)
 • Een reportage op ATV (november 2012)
 • Verslag in “Imago”
 • Verslag in de krant “Gazet van Antwerpen” (zomer 2012)
 • Verslag in de gratis krant “De Zondag” (zomer 2012)
 • Reisverslag in het tijdschrift “P-magazine” gedurende 2 opeenvolgende weken (februari 2013)
 • Verslag in “Nina” ( interview 5 april)
 • Verslag in “Vitaya” (zomer 2012)

Wij zijn ook aanwezig op allerlei beurzen en evenementen om ons project meer naambekendheid te geven en toe te lichten aan potentiële partners. Zo waren wij aanwezig op:

 • Vakantiesalon Brussel
 • Community Days van Blijf Actief in Kortrijk
 • Galabal van To Walk Again
 • Voorstelling CM in Olen
 • Ziezo-Vlaanderen in Mechelen
 • REVA beurs in Gent

Project U/Turn werkt ook nauw samen met andere organisaties en instanties die zich richten op andersvalide mensen, o.a.:

 • To Walk Again: opgericht door de bekende triatleet Marc Herremans, garandeert “To Walk Again” samen met Sporta dat mensen met een fysieke beperking onder deskundige begeleiding sport kunnen beoefenen. Project U/Turn is één van de projecten onder de grote paraplu van “To Walk Again”.
 • Sporta: heeft met ons de verbintenis aangegaan om eventuele financiële tekorten van Project U/Turn bij te passen.
 • Anvasport vzw: is een revalidatiecentrum dat ook skireizen en fietsweekends voor andersvaliden organiseert. Zij nemen onze reizen mee op in hun aanbod van activiteiten.
 • Christelijke Mutualiteit (CM): heeft de tocht in Nicaragua in de tweede helft van september opgenomen in de reisbrochure 2013 voor haar leden.
 • Toegankelijk Reizen van Toerisme Vlaanderen
 • Blijf actief: organisatie die diensten voor aangepast leven en wonen (o.a. aanpassen van de woning, werk en opleiding, sport,…) aanbiedt.
 • Licht en Liefde: richt zich op mensen met een visuele handicap. Met hen zetten we een project op poten waarbij wij hun leden leren klimmen, we starten bij muurklimmen om te evolueren naar rotsklimmen buiten.
 • Wheelcharity vzw: richt zich voornamelijk op rolstoelpatiënten, éénmaal per jaar organiseren zij een benefietavond (in 2012 bracht deze 700 deelnemers op de been), waarvan zij de opbrengst naar ons doorstorten.

 

Financiële noden

Project U/Turn wil zijn tochten aan een lage kostprijs voor de deelnemers kunnen aanbieden: andersvaliden hebben het financieel niet breed, zij moeten beroep doen op gespecialiseerde hulp of toestellen om hun dagdagelijks leven te leiden.  Wij kunnen dan ook niet al onze kosten doorrekenen aan de deelnemers. De tocht in Nicaragua kost ons, alle kosten inbegrepen, 2300 euro per persoon. In het verleden rekenden wij aan de deelnemers 1.980 euro per persoon aan, wij hebben deze prijs, spijtig genoeg uit harde financiële noodzaak, ondertussen moeten optrekken tot 2150 euro per persoon.

Project U/Turn heeft een budget van 90.000 euro op jaarbasis nodig om werkbaar te zijn. Dit budget gaat naar:

 • Prospectie: verkennen en uitzetten van nieuwe tochten
 • Aanschaf, huur en onderhoud van materiaal: medische uitrusting, rolstoelen, GPS, kampeeruitrusting
 • Algemene werking: promotie en publiciteit, aanwezigheid op beurzen, onderhoud website en sociale media
 • Bijdragen in de kosten van de meereizende begeleiders en vrijwilligers.
 • Bijdragen in de meerkost van de betaalde prijs tegenover de reëele kostprijs.

Wij zijn dan ook op zoek naar financiële partners die hun naam aan ons project willen verbinden. Uw bijdragen zijn via een erkend attest fiscaal aftrekbaar.

 

No updates yet.

Funders

crofun newsletter