Project › Opnieuw vruchtbare grond voor 't Groente Hart

47.4%
51
People funded this project
€ 2.370,00
funded of € 5.000,00
Flexible Funding
0
Days to go
Sigrid De Crem
 • 't Groente Hart
 • Halle, BE
 • 't Groente Hart is een zelfoogstboerderij. Sinds 2015 komen onze aandeelhouders bij ons biologische groenten en wat fruit oogsten. Wij creëren een ontmoetingsplaats dmv potlucks, meewerkdagen, workshops, zomercafé's en opendeurdagen.

Rewards

€5,00

Dank je wel!

Een persoonlijke bedanking voor je bijdrage!

Amount
unlimited
Estimated delivery
01-04-2018
€10,00

Ebook over een gezonde start van de dag!

Een persoonlijke bedanking voor je bijdrage èn een gratis ebook: Gezond de dag starten in 7 stappen'.

Amount
unlimited
Estimated delivery
01-04-2018
€25,00

Receptenboekje over vergeten groenten.

Een persoonlijke bedanking voor je bijdrage, een gratis ebook: Gezond de dag starten in 7 stappen' èn een receptenboekje 'Vergeten Groenten' van Velt.

Amount
52 support.ticketsleft 70
Estimated delivery
01-04-2018
€40,00

Kom de zomer opsnuiven.

Een persoonlijke bedanking voor je bijdrage, een gratis ebook: Gezond de dag starten in 7 stappen', een receptenboekje 'Vergeten Groenten' van Velt èn 2 drankbonnetjes op een zomercafé.

Amount
unlimited
Estimated delivery
01-04-2018
€100,00

Een gratis workshop!

Een persoonlijke bedanking voor je bijdrage, een gratis ebook: Gezond de dag starten in 7 stappen', 2 drankbonnetjes op een zomercafé en gratis deelname aan een workshop van een dagdeel.

Amount
unlimited
Estimated delivery
01-04-2018
€150,00

Jouw naam op ons veld!

Een persoonlijke bedanking voor je bijdrage, een gratis ebook: Gezond de dag starten in 7 stappen', 2 drankbonnetjes op een zomercafé en je naam of die van je organisatie vereeuwigd op ons veld.

Amount
unlimited
Estimated delivery
01-04-2018
€250,00

Jouw naam en logo op onze website

Een persoonlijke bedanking voor je bijdrage, een gratis ebook: Gezond de dag starten in 7 stappen', 2 drankbonnetjes op een zomercafé, je naam of die van je organisatie vereeuwigd op ons veld en op onze website.

Amount
unlimited
Estimated delivery
01-04-2018
€250,00

Een gratis deluxe groentemand!

Een persoonlijke bedanking voor je bijdrage, een gratis ebook: Gezond de dag starten in 7 stappen', 2 drankbonnetjes op een zomercafé èn een gratis deluxe groentemand met receptjes!

Amount
unlimited
Estimated delivery
01-07-2018
€500,00

Word ambassadeur

Een persoonlijke bedanking voor je bijdrage, een gratis ebook: Gezond de dag starten in 7 stappen', 6 drankbonnetjes op een zomercafé, de naam van je organisatie/bedrijf vereeuwigd op ons veld. De naam en de presentatie van je bedrijf krijgt een speciale

Amount
unlimited
Estimated delivery
01-04-2018

Na jaren zoeken naar een grond èn met weinig budget konden we in 2015 eindelijk starten met onze zelfoogstboerderij. 't Groente Hart was geboren!

Sindsdien weten we wat hard werken is. Het heel natte voorjaar van 2016 en het heel droge voorjaar van 2017 kaapten een groot deel van onze winst weg. Het was ook hard werken om klassieke landbouwgrond te verbeteren naar een luchtige, voedingsrijke en levendige bodem.

CSA

Onze boerderij werkt volgens het CSA- principe: Community Supported Agriculture of landbouw gedragen door de gemeenschap. 

Als je lid wordt van een zelfoogstboerderij die werkt volgens het csa-principe, koop je niet gewoon groenten zoals in een klassieke winkel. Je wordt lid omdat je een hart hebt voor het project en omdat je een plaatselijke boer wil steunen. Omdat je vindt dat ook hij een vast inkomen verdient.

Inmiddels rijzen in Vlaanderen de csa's als paddestoelen boven de grond, we zijn nu ongeveer met een 40-tal boerderijen.

Door een lidmaatschap steun je de korte keten en alle mooie principes die erachter zitten: CO2-uitstoot en afvalproductie verminderen, biologische landbouw, contact met en begrip voor de landbouwer.

Onze missie

 • Mensen terug verbinding laten maken met hoe groenten groeien, de natuur, de seizoenen en met de landbouwer die dit proces mogelijk maakt.
 • Mensen nieuwe smaken laten ontdekken en leren hoe ze natuurlijke voeding kunnen bereiden.
 • Gezondheid stimuleren op de zo natuurlijk mogelijke manier.
 • Kinderen stimuleren om te experimenteren met gezonde voeding en hun ouders hierbij zoveel mogelijk betrekken.
 • Mensen een kader bieden waarin ze kunnen bewegen en spontaan in contact kunnen komen met gelijkgezinden.

Openbare werken maken een open wonde op ons veld.

2017 was niet alleen omwille van het weer een moeilijk jaar. Ook de werken van openbaar nut die plaats vinden op en rondom ons terrein  hingen als donkere wolken boven ons hoofd.

Deze waren aangekondigd en zijn nodig om wateroverlast in het centrum van Lembeek tegen te gaan. Een open gracht en buis wordt diagonaal door ons veld getrokken om overtollig water af te voeren. En dat terwijl we herhaaldelijk vroegen om de gracht opzij van ons veld te laten lopen.

De aannemer hield totaal geen rekening met de afspraken die wij met de stad gemaakt hebben en verliep met zeer weinig respect voor ons werk:

- Er werd veel te weinig en te laat gecommuniceerd over de gang van zaken

- De doorgang voor onze klanten werd niet voorzien, waardoor zij door de modder moeten ploeteren.

- Er werd ook niet in fases gewerkt zoals afgesproken en misschien nog het meest belangrijke: de timing werd ook niet gerespecteerd.

De werken zouden normaal starten begin september. Wij hielden het stuk perceel vrij zoals afgesproken door er geen groenten op te telen. Maar dit bleek achteraf niet nodig.

Doordat de werken in de winter doorgaan, gaat alles veel trager en is er veel meer schade aan de grond. Door de extreem natte periode waren er zware machines nodig en werd alles platgereden. Er is geen zuurstof meer in de grond en dus ook geen bodemleven. 

Na een gesprek met een werfleider kwam aan het licht dat deze vertraging opgelopen werd door een te late aanvraag van de kapvergunning nodig voor de doorgang van de machines. Ik weet niet wie verantwoordelijk is voor de aanvraag van deze vergunning maar dat is ons inziens echt een grote fout.

 

We betreuren het enorm hiervoor geen enkele schadevergoeding te ontvangen. 

Maar genoeg hierover. Wij willen vooral kijken naar de oplossing.

Hoe willen we dit oplossen?

Met jouw hulp!

Groenten hebben een luchtige bodem nodig die net voldoende water en voedingsstoffen vasthoudt, en overtollig water afvoert. Een bodem waarin er genoeg zuurstof en dus ook micro-organismen en pieren aanwezig zijn. Zij zijn het ware kapitaal van de bodem.

Om onze bodem te herstellen hebben we het volgende nodig:

 • 120 m³ compost €1800
 • 40 m³ gecomposteerde paardemest € 1200
 • Effectieve micro-organismen (Bokashi en Microferm) € 2000

Dit komt samen op €5000. 

Dit bedrag is slechts een minimum. Met extra geld kunnen we een loonwerker betalen om dit materiaal uit te rijden op het veld. Zoniet moeten we alles met de hand doen bovenop het vaste werk op de boerderij.

Wat zijn effectieve micro-organismen en waarom willen we ze gebruiken?

Sigrid De Crem is al jaren officiële verdeler van producten op basis van EM. Zij weet uit ervaring dat de werking zeer krachtig is. Een klant van haar verminderde op een half jaar tijd zware metalen uit de bodem voor 50%!

Door deze EM te gebruiken zal het herstel van de bodem veel sneller gaan èn de weerstand tegen ziekten van de planten die erin groeien enorm toenemen. Er zijn ook veel meer mineralen en vitaminen beschikbaar in een EM-bodem.

EM is een  selectie en een mix van 100% natuurlijke bacteriën, schimmels en gisten. De heilzame micro-organismen in EM ‘eten’ alle ongezonde micro-organismen weg. Zo verdwijnen geurtjes, schimmels en kwalijke bacteriën uit de omgeving.

Hoe werkt EM?

Simpel gezegd zijn er in de wereld van de kleine beestjes 'plusjes', 'minnetjes' en 'plusminnetjes' of de volgers. De 'plusminnetjes' zijn in de meerderheid en volgen de 'plusjes' of de 'minnetjes'. Effectieve micro-organismen zijn de 'plusjes'.

De ontdekker van EM, hoogleraar tuinbouwkunde Teruo Higa, stelde vast dat slechts enkele stammen van micro-organismen zo dominant zijn dat zij de richting kunnen bepalen. De grote massa is neutraal en volgt de meest dominante groep. Dit noemen ze het dominantie principe.

We moeten dus zoveel mogelijk de opbouwende, levensbevorderende micro-organismen laten toenemen, dan volgt de massa vanzelf!

Funders

avatar
Anonymous

€ 25,00

avatar
Anonymous

€ 25,00

avatar
Anonymous

avatar
Anonymous

€ 5,00

avatar
Anonymous

Succes !

€ 10,00

Hallo Wim en Sigrid, Alle kleine beetjes helpen! Wij hopen dat jullie spoedig voldoende middelen bij elkaar kunnen halen om de grond opnieuw vruchtbaar te maken! Succes!! Vele groetjes, Chris, Laura en Nina (Luxemburgstraat 22)

avatar
Anonymous

€ 25,00

Succes gewenst! Moeder Aarde is ons erg dierbaar.

avatar
Anonymous

avatar
Anonymous

avatar
Anonymous

avatar
Anonymous

€ 50,00

veel goeie moed en succes nog !

avatar
Anonymous

Heel veel sterkte en succes met de heropbouw van jullie project! Lieve Groet, Rein & Jean-Marc

avatar
Anonymous

avatar
Anonymous

avatar
Anonymous

€ 10,00
€ 25,00

Beste Wim en Sigrid, Een mooi project van jullie willen wij zeker steunen, zeker na deze tegenslag.

avatar
Anonymous

€ 40,00

Veel succes met de verbetering van de bodem, en met het verder zetten van jullie droom. Kris, Caroline, Alizée

avatar
Anonymous

avatar
Anonymous

Gaby wenst alleen het receptenboek. Veel succes en beste wensen voor 2018

avatar
Anonymous

avatar
Anonymous

€ 40,00
€ 25,00

Wij duimen op een goede afloop en geloven in jullie!

avatar
Anonymous

crofun newsletter