Project › 3 kids in Swaziland naar middelbaar?

3%
2
People funded this project
€ 75,00
funded of € 2.500,00
Flexible Funding
0
Days to go

Beste allen,
 
In 2008 leerden Karlien Van Herendael en ikzelf Greet Paeps kennen, een voormalige dorpsgenote die een tweetal jaartjes voordien Berg-Kampenhout had ingeruild voor Swaziland, waar ze samen met haar broer een lodge uitbaat nabij de hoofdstad Mbabane.
Greet is een dame met een groot hart.
 
Haar bezoek aan een Neigbourhood Care Point, ofte klasje annex keukentje -of wat daarvoor moest doorgaan- in het naburige Mdzangwini, was voor haar de aanzet om zich in te zetten voor kinderen in Swaziland. Wat haar, en ook ons, bijzonder heeft getroffen: waar wij het de 'normaalste zaak' vinden dat onze kids naar school kunnen gaan, is dat voor ontelbare leeftijdgenootjes in Swaziland een droom, van het soort dat wellicht nooit uitkomt.  Aids-weesjes die als 'gezindshoofd' trachten om broertjes en zusjes het hoofd boven water te houden...het lijkt surreëel vanuit onze comfort-bubbel.
 
Swaziland kampt met hoge sterftecijfers onder jonge mensen (o.a. gevolg van de AIDS problematiek, die in Europa door de media vnl. gelinkt werd aan het naburige Zuid-Afrika). 
 
«2/3 of Swazis live in poverty, most of them in rural areas. Nearly 40 % are HIV-positive, giving Swaziland the highest HIV prevalence rate in the world....Nearly 125,000 Swazi children have lost at least one parent to the epidemic. Already, over 15,000 households in the country are headed by children who raise their younger brothers and sisters by themselves....Orphans often fall into poverty and hunger, drop out of school, and become vulnerable to violence, rape and abuse. Chronic malnutrition affects 40 per cent of children.» www.unicef.org/swaziland/children
 
Greet getuigt: "vele kinderen groeien op bij grootouders, die zelf amper kunnen overleven.  Ook voor de talrijke kindgezinnen (waar het oudste kind zorg draagt voor jongere broertjes en zusjes) is het niet mogelijk om degelijk onderwijs te genieten."
 
Greet Paeps is "a woman with a mission"!
 
Zij voorziet Neighbourhood Care Points van voedsel en plantgoed (Neighbourhood Care Points, of NCPs, werden op initiatief van Unicef opgestart. CPs zijn behuisd in eenvoudige, ruwe structuren nabij een gemeenschapskern en worden ge-rund door mensen van de gemeenschap zelf . Elk NCP heeft een tuin waar groenten/fruit word gekweekt om de maaltijden aan te vullen. Kinderen verzamelen er dagelijks; ze krijgen 2 maaltijden : een ochtendsnack of millipap als ontbijt, een warme maaltijd in de namiddag).
 
Met hulp van vrijwilligers in Greet's hometown Berg, en ver daarbuiten, werden fondsen ingezameld waarmee inmiddels 3 concrete projecten konden gerealiseerd: de bouw van klassen in Mdzangwini (in 2008 en 2013), uitbreiding van de Fonteyn Primary School met 2 klassen (2012 en 2015) en de bouw van een kleuter-/lagere- school in Hlobane (2013-2014).  
 
Dankzij Greet's oproep voor Belgische sponsoring, gaan inmiddels zo'n 90 kindjes naar de kleuter- en lagere-school
Net voor de zomer dit jaar, ontvingen we van Greet een noodkreet"we hebben niet de nodige centjes (nodige sponsors) om 9 kinderen die goeie resultaten behaalden in de lagere school naar het middelbaar te laten gaan.  De kost voor 1 jaar middelbare school bedraagt 500 euro (tegenover 150 euro voor 1 jaar lagere school).  In een ideale wereld zou het aantal sponsors moeten kunnen verdrievoudigen (m.a.w. 3 sponsors voor 1 kind in het middelbaar).  Elk initiatief, alle hulp is welgekomen, opdat deze kids een kans kunnen krijgen in het middelbaar."
 
Voor meer informatie over Greet's projecten, zie: www.learnandgrow.org
 
Samen met Karlien sloeg ik de creatieve handen in elkaar om deze kinderen een duwtje in de rug te geven. Als bezetenen zijn we creatief aan de slag gegaan; we upcyclen: maken juwelen, hebbedingetjes, lunch- & beachbags,… van alle mogelijke gerecupereerde materialen.  Ons doel: onze handgemaakte hebbedingetjes verkopen en zo tenminste 3 kinderen (zie kleine fotocollage in bijlage) van de 9 te laten starten in het middelbaar, begin 2018. 
 
Enkele maandjes en markten later, zijn we op 'n zucht aanbeland van het bedrag waarmee wij alvast 2 kinderen hun middelbare schooldroom waar kunnen laten maken. We blijven er onverminderd voor ijveren om nog enkele kids naar het middelbaar te krijgen; om Greet wat extra financiële armslag te bezorgen zodat ze haar fantastische werk kan voortzetten.
 
Vandaar onze oproep aan alle sympathysanten, aan alle moeders en vaders die zich gelukkig prijzen hun kind(eren) te zien opgroeien, hun kinderen te kunnen voeden en hen op school te weten in België.
 
We zijn er steevast van overtuigd dat er -net zoals wij- mensen zijn die iets betekenisvol willen doen (als het even kan zonder tussenkomst van een grote NGO).
Als elke sympathisant die dit leest, een paar euro's doneert en dit bericht deelt, dan kunnen we met z'n allen 'pre-school'ertjes elke dag een maaltijd te geven én de droom van nog enkele lagere schoolkinderen in vervulling laten gaan; kinderen die het verdienen om net als onze kids naar het middelbaar te gaan en te timmeren aan een betere toekomst.
 
Alvast SUPERDANK voor uw bijdrage!

Funders

avatar
Anonymous

€ 50,00

Ik steun graag dit mooi project. Veel goede moed.

avatar
Anonymous

€ 25,00

Reasons to invest

Financiële hulp gaat rechtstreeks -via lokale anker Greet- naar aankoop van voedsel en financiering van 1 jaar aan middelbare school.

Focus points

Kleinschalig project
Wat laat gestart (om het volle bedrag op eigen kracht in te zamelen met verkoop van onze upcycled creaties)

Opportunities

Voedsel, onderwijs: voor ons evident, voor velen nog een luxegoed. Met jullie hulp kunnen we kinderen in Swaziland een kans geven.

Competitors and threats

Grote NGO's
Vele goede doelen
(te) weinig transparantie ivm besteding donaties

crofun newsletter